2017 Best Firm Winner
2017 Best Firms to Work For

Read all about it
« back to main

Battle Creek Math and Science Center Receives Award

10/18 | Awards

The American Institute of Architects (AIA) Grand Valley Chapter recognized West Michigan-based firm, TowerPinkster – Architects | Engineers with an award for their design efforts at Battle Creek Math and Science Center. This project received an Honorable Mention award in the Unbuilt Category at the AIA Grand Valley Awards Gala on September 24, 2011 at Kendall College of Art and Design in Grand Rapids, Michigan.

It is the mission of AIA Grand Valley to assist the professional architectural community in achieving the highest level of practice possible and to strive for creative solutions. The criteria for design excellence included demonstrated skill and sensitivity to the functional and technical requirements of the project, the contribution the project made to the surrounding physical and social context, and the overall harmony and design consistency. Each entry was judged based on the merit of the architect’s solution and the apparent success with which the project added to the discourse of design within the community.

Thirty-four project entries were submitted by area architecture firms and jurors from the AIA Saginaw Chapter reviewed submittals and bestowed awards for 16 area projects.

“Battle Creek Public Schools is honored to be given this award for the Battle Creek Area Math and Science Center, “ said Dr. Linda Hicks, Superintendent.. “ As we embark upon the journey to develop the Math and Science Center, this award is an inspiration to the further development of the project. We look forward in eager anticipation of the development and completion of this new world- class educational center.”

TowerPinskter’s Design Architect, Matt Slagle, AIA, LEED AP, served as the lead designer of the Battle Creek Math and Science Center and embraced the Center’s mantra of “Innovation through Inspiration.” The overall concept removes six existing agricultural roof forms and creates a cantilevered second and third floor over the entry plaza. Glass curtainwall will be used on the exterior of the second floor and allows a greenhouse at the corner, showcasing the Center’s commitment to research-based learning. The new third floor incorporates two-tone metal panel with punched openings inspired by mathematic patterns.

The interior design concept draws on biological science for inspiration. Scientific installations including sustainability monitors tied to building systems, suspended molecular models, interactive technology exhibits, and the students’ solar car project enhance the interior space. These overall spaces will embody the Math and Science Center’s mantra of “Innovation through Inspiration.”

Spearheaded by the economic development organization Battle Creek Unlimited, the project became a reality in spring of 2011. The Kellogg Company donated the former museum and property for the new Math and Science Center. W.K. Kellogg Foundation and the Kellogg 25-Year Fund each contributed $7 million to the effort. This adaptive reuse project is now in Schematic Design to be completed in 2013.

Battle Creek Area Math and Science Center has been changing the face of science, technology, engineering and mathematics curriculum since 1991 and this project will breathe new life into the facility and city-wide revitalization effort.